Teismas nusprendė: Punios šilo rezervato plėtros stabdymas – neteisėtas

Šiandien Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė sprendimą, kad Punios šilo rezervato plėtros stabdymas neteisėtas. Bylą laimėjo aplinkosaugos NVO „Baltijos aplinkos forumas”. Taigi, rezervato steigimo procedūra turėtų būti pratęsta.

Komentuodamas teismo sprendimą visuomenininkų atstovas „SPC legal” advokato padėjėjas Arnas Bareika sakė: „Vienareikišmiškai, tai yra viešojo intereso pergalė. Nors rezoliucinė teismo sprendimo dalis sako, kad skundas teisintas iš dalies, bet reikia paaiškinti, kad mes buvome pareiškę 2 reikalavimus: 1) panaikinti ministro pavedimą, kuris įpareigojo Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą sustabdyti rezervato steigimo procesą 2) panaikinti Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos įsakymą, kuris įvykdė ministro pavedimą. Tai teismas pasakė, kad pastarasis tarnybos pavedimas yra neteisėtas, nemotyvuotas, prieštaraujantis viešajam interesui, o dėl ministro pavedimo pasisakė, kad teismas neturi teisės nagrinėti ministro pavedimo politinių motyvų. Trumpai tariant, rezervato plėtros stabdymas nemotyvuotas ir neteisėtas.”

„Tai yra svarbi pergalė Lietuvos gamtai. Įsigaliojus teismo sprendimui Punios šilas sulauks deramos apsaugos. Nutartyje parašyta, jog teismas nevertino aplinkos ministro politinio pavedimo pagrįstumo. Todėl yra svarbu, jog tai įvertintų pati visuomenė, Ministras Pirmininkas ir Prezidentas. Tai, jog Saugomų teritorijų tarnyba vykdė nepagrįstą ir nekompetentingą K. Mažeikos pavedimą demonstruoja, jog aplinkos ministras kompromituoja visą aplinkosaugos sektorių bei yra nesuderinamas su profesionalų vyriausybės idėja. Mums gaila, kad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba tapo kvailo ministro sprendimo įkaite. Todėl raginame aukščiausius valdžios vyrus principingai vertinti tokią aplinkos ministro nekompetenciją. Man, kaip piliečiui tai reiškia tik viena – mes turime dar atsakingiau rinkti savo politikus, o kaip visuomenė – turime aiškiai parodyti politikams savo valią. Todėl kviečiame visus kovo 20 d. 17.30 ateiti į mitingą „Maršas už Gamtą” ir žygiuoti kartu už savo vertybes“.  – teismo sprendimą komentavo Baltijos aplinkos forumo direktorius, vienas judėjimo už Punios šilo išsaugojimą pradininkas Žymantas Morkvėnas.

Kitas judėjimo už Punios šilo išsaugojimą pradininkas, teatro režisierius Gintaras Varnas pridūrė: „Man tai yra pirma pergalė, bet ne paskutinė. Kadangi aš buvau tuose teismo posėdžiuose, noriu pasidžiaugti teismo darbu. Teismas buvo labai įsitraukęs, detaliai nagrinėjo tą klausimą. Tačiau dar mūsų laukia ne mažai darbo dėl Lietuvos gamtos. Pirmas darbas – Žemės dieną susitelkti į masinį mitingą.”

Viešąjį interesą gynusiai NVO Baltijos aplinkos forumui taip pat priteista dalis bylinėjimosi išlaidų (3000 Eur).

 

Reviews

Vidas 8 kovo, 2020
Šaunuoliai, ačiū Jums!
Jolanta 7 kovo, 2020
Labai džiaugiamės! Sveikiname
Ligita 7 kovo, 2020
Miškotvarkininkai, jūs tiesiog nesuprantat, kad rezervate negalima jokia veikla, su tiklu miškotvarką pasidaryti pačiai gamtai, o ne kaip jums protingai atrodytų arba kaip jūsų draugams medžiotojams ir politikams, kurių intersus šiuo atveju atstovaujate šitoje situacijoje.
Sonata 7 kovo, 2020
Didžiuojuos , noriu prisijungti ir darbuotis Gamtos labui.
Tomas 6 kovo, 2020
Ačiū jums! Nuostabi naujiena.
Vilma Žemaitienė 6 kovo, 2020
Džiugios naujienos!
Atstovaujantis absoliučios daugumos miškininkų interesuskų interes 6 kovo, 2020
Ką darysi, teismo sprendimas neginčijamas. Tačiau miškotvarka yra tiksliai įvertinusi buvusią ir dabartinę Punios šilo būklę, taip pat yra fiksuota buvusi ir esama medynų genetinė struktūra. Paziūrėsim kas bus po 10-20 metų rezervato, kur išnyks net EU įsipareigojusių gamtosaugininkų fantazijos sukurtos taigos ir turtingų žolėmis eglynų buveinės. Manau, kad nevyriausybiniam visuomenininkui Morkvėnui ir menininkui Varnui už degradavusią miško ekosistemą ateityje teks atsakyti.
Laimis 6 kovo, 2020
Valio❤️!!!
LS 6 kovo, 2020
sveikinu!!!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.