Aplinkos ministro sprendimas dėl Punios šilo ir džiugina, ir neramina

Aplinkos ministerijai išplatinus pranešimą, kad Punios šilo rezervatas bus išplėstas dar iki šios vasaros, nevyriausybininkai, už tokį sprendimą kovoję netgi teisme, džiaugiasi, tačiau atkreipia dėmesį į keletą svarbių detalių.

Žymantas Morkvėnas. 15min.lt foto

„Pirmiausia, džiaugiamės naujojo Aplinkos ministro ryžtu ir gebėjimu tęsėti pažadą. Tai – gera kalėdinė dovana ne tik dalyvaujantiems Punios šilo išsaugojimo žygyje, bet ir ateities kartoms. Visgi, mums svarbu, kaip realiai šis sprendimas bus įgyvendintas. Kol kas nematyti, kaip bus sprendžiami du svarbūs Punios šilo apsaugos aspektai. Pirma, kaip bus tvarkomasi šile esančiuose taip vadinamuose genetiniuose medynuose. Šiuose beveik 300 ha plotą užimančiuose kvartaluose yra tveriamos gyvūnus sulaikančios tvoros, pjaunami medžiai kankorėžių surinkimui ir šalinami „neperspektyvūs“ medžiai tam, kad medžių rikiuotės būtų tolygios ir įvairiaamžės. Tai – savotiška medžių koncentracijos stovykla, kuri, mūsų nuomone, yra atgyvenusi ir Punios šilo ekosistemai nieko gero neduoda. Antra, puiku, jog visuomenė galės lankytis didžiojoje Punios šilo teritorijoje, tačiau kyla klausimas, kaip bus užtikrintas lankytojų srautų valdymas, kad gyvūnai nebūtų trikdomi jiems jautriausiais periodais. Perintiems ir vaikus auginantiems paukščiams ar vestuves šokantiems žvėrims jų ramybę trikdanti žmogaus veikla gali būti lemtinga.” – komentuoja Punios šilo judėjimo atstovas, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas.

Genetiniai draustiniai Punios šile pažymėti žaliais ir rožinias taškeliais.
Gintaras Varnas

Jį papildo kitas Punios šilo judėjimo atstovas, teatro režisierius Gintaras Varnas: „Genetinis draustinis – skamba gražiai, bet kas po tuo slepiasi? Įsivaizduokit kelis hektarus plynai išpjauto brandaus pušyno… Ir dėl ko? Dėl keliolikos kilogramų kankorėžių! Pjauna sveikiausias pušis, kad susirinktų sėklas ir iš naujo pasėtų. Kad išliktų kuo storesnių pušų lentoms genetinė medžiaga. Tai vyksta Punios šile. Dabar. Atrodo, kad Lietuvoje dar XIX , o ne XXI amžius. Ir visi vengia apie tai kalbėti ir reikalauti nutraukti tą vandalizmą.“

Visuomenininkai sako toliau atidžiai seksią Punios šilo rezervato plėtros procesą ir aktyviai jame dalyvaus.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.